Westmalle Dubbel 0,33L belga trappista barna sör
(3 118 Ft liter)
Westmalle Dubbel trappista barna sör
Prio Alexius volt az, aki a 19. század elején úgy döntött, hogy a Westmalle testvéreket úgymond „folyékony szendvicsekkel” motiválja. Minden reggel két pohár sört kínált a reggelihez - ami egyébként ellentmondott a rend szigorú szabályainak, de 1836 -tól kezdve a szerzetesek megengedhették maguknak, hogy helyi italokat fogyasszanak - és így életük része lett ez a népszerű helyi ital.
Így került a sör a Westmalle szerzetesek menüjébe, akik közül sokan kezdetben Franciaországból érkeztek. Az első sörfőzde 1836-ban épült, és ugyanebben az évben az első barna, édes erejsztésű sör is kifolyt a hordóból. Ennek a barna asztali sörnek a kiegészítéseként 1856-ban még sötétebb trappista sört hoztak létre. Ez volt a jelenlegi Westmalle Dubbel előfutára, amely hivatalosan 1926-ban született meg.
Megszületése idején azonnal a legfalysúlyosabb sörként került a köztudatba így ismét a Westmalle sörfőde vált referenciává az ilyen típusú sörök terén. A „dubbel” kifejezést kezdetben arra használták, hogy a felhasznált összetevők sokkal nagyobb mennyiségére utaljanak. Manapság a Dubbel a testes, barna sörök gyűjtőneve, amely lehet édes vagy keserű is.
A Westmalle Dubbel kiegyensúlyozott sör, telt íze a szájban, gyógynövényes és gyümölcsös. Kezdeti édeskés íze enyhe finomsággal elegyedik a keserű komlóval. A Westmalle Dubbelt frissen csapolva íze kissé édesebb, mint a palackozotté.
Kitöltvén mély vörösesbarna színű, szép, sűrű kávékrém színű hab-galléral.
A kávé színű hab alól banán és a csokoládé aromái szállnak fel, gyógynövények (vanília, ánizs) kíséretében.
A szájban a tejcsokoládé és az enyhe eszpresszó benyomását kelti amit az alkohol édes gyümölcsössége követ, végül mindezt a komló keserűsége, elegáns illata teszi teljessé. A korty vége enyhén keserű cikóriával búcsúzik.