Gyümölcssörök

Gyümölcssörök

Gyümölcssörök

Hagyományos, búza vagy lambic sörök, amelyekhez különféle gyümölcsöket adnak az első erjedést követően: cseresznye (kriek), málna (framboise), őszibarack (pêche), feketeribizli (cassis), szőlő v. mazsola (druif), eper (fraise). A gyümölcsöt akár természetes formájában, akár cukrozott szirupként is adagolhatják. Egyéb, ritka ízek az alma, banán, kókusz, ananász, szilva, sárgabarack vagy citrom. A gyümölcsös lambic sörökben általában másodlagos fermentáció indul be a cukortartalmú gyümölcs v. szirup hozzáadásával, amely történhet a hordóban vagy a palackban. Habár a gyümölcsös lambic sörök a legismertebbek Belgiumon kívül, de a kriek, framboise, frambozen vagy cassis nevek feltüntetése a palackon nem jelenti automatikusan, hogy az alapsör lambic típusú. Erre az egyik legjobb példa a Liefmans sörfőzde, amely barna ale söröket használ a gyümölcsörök előállításához.