Trappistes Rochefort 10° 0,33L belga barna trappista sör

Trappistes Rochefort 10° 0,33L belga barna trappista sör

1 789 Ft

(5 422 Ft liter)

Adóval együtt
Belga erős barna Trappista sör
Alkoholtartalom: 11,3%
Gyártó: Notre Dame de St. Rémy apátsági sörfőzde (1889), Rochefort (Namur)
Nem betétdíjas termék
Vegyél hozzá poharat
Mennyiség
Raktáron

Trappistes Rochefort 10


952 -ben a sörfőzde korszerűsítése és kereskedelmi alapokra helyezése érdekében nagy gondot fordítottak a Rochefort két új sörének piacra dobására.
A refektoriumi (kolostor ebédlóterem) sör volt az alapja a „Middel” (más néven „Merveille”) kifejlesztésének, amelyből a Rochefort 6. született. A Rochefort 10-nek azonban valami másra volt szüksége, hogy még kitüntetőbb szintre emeljék: Többek közt az édességet adó kandiscukor és fám tartályos érlelés, ami meglehetős nagy újításnak számított azokban az időkben.
Továbbá két malátát használtak fel a sörfőzés során: pils és karamell maláta, valamint búzakeményítő, kétféle komlót és a Rochefort saját élesztőjét. Az eredmény egy igazán ütős  Rochefort 10 lett, egy sör, amely határozottan megmelengeti a szívedet erős 11,4%-os alkoholszintjével és a világ legjobb sörei között tartják számon.

A whisky szerelmesei kétségtelenül értékelni fogják meleg barna színét. Ez a vörösesbarna sör pirított búza, gyümölcs (füge, cseresznye), dió és étcsokoládé aromáit árasztja. A szájban erőteljes karamell, csokoládé, érett gyümölcsök és gyógynövényes komlós ízek kavarodnak az egész korty során.
 Az ínyencek szívesen hasonlítják össze ezt a sört a borral, a whiskyvel. Könnyed, gazdag, intenzív, nagy testű. Ez egyszerre étel és ital, írja a néhai sörguru Michael Jackson. Ez a hasonlat messze túlzás. A rocheforti szerzetesek szigorú étrendet követtek, ahol hal, hús és sajt nem szerepelt az étlapon. Kellett egy sör, mint a Rochefort 10, hogy kiegészítse a korlátozott étrendet.


Összetevők

A helyi Tridaine forrásból származó természetes forrásvíz, a pale és müncheni maláta, malátázatlan gabona, Hallertau és Stájerország Golding komló, élesztő, kandiscukor és kristálycukorral szerepelnek az összetevők közt.

Szín és átlátszóság

Tiszta, de mélybarna sör, gyönyörű gyöngyházfényű krémszínű habos gallér alatt. A Rochefort 10 kétségkívül a kis Rochefort -dinasztia legsötétebb tagja.

Pohár

Mint a legtöbb belga sör, ez is saját Rochefort -pohárral rendelkezik. A belga trappista sörökre jellemző módon ez a pohár is a sör karakterét szimbolizálja és kiemeli ízvilágát.

Karakter, ízek és aromák

Illatában a latte kávé dominál erőteljes csokoládés aromákkal. Az alkohol -észterei őszi fa, citrushéj (narancs, citrom) és frissen sült keksz borítja. A kezdeti íz bűnösen édes. Sör és csokoládé egyetlen pohárba zárva, folyékony, keserű maláta kíséretében. Az alkohol felmelegíti a torkot, míg végül szegfűszeg, citrus, narancs és mokka jegyekkel csillapodik.

Gasztronómia
 
Egy különleges élvezet kedvéért végy egy szeletet kék sajtból készült sajttortából, amelyet megoszthatsz ezzel a remek sörrel. Vagy dekadens élvezetre vágysz? Egy darab tiszta, keserű, étcsokoládé ,vagy egy csokis Feketeerdő szelet piros gyümölcsökkel. A masszív, házi készítésű hamburger tökéletesen grillezve szintén remek párosítás. A tetején ha lehet (belga) kék erezett sajttal érdemes kiegészíteni.

Ez még talán érdekelhet

Kapcsolódó termékek