Affligem Tripel 9% 0,30L belga sör

1 090 Ft
Adóval együtt

Világos apátsági Tripel

Alkoholtartalom: 9%

Gyártó: Affligem Brouwerij

Nem betétdíjast termék

Mennyiség
Raktáron

Affligem Tripel

Visszafogott illat, ami sejteti a sör kerekded ízeit. Nem harsogóan karakteres, felsõ erjesztésre jellemzõ ízú sör, gömbölyû élesztõsséggel és eltalált keserûséggel,mely szépen megmarad utóízében. Aranyszínű, opálos megjelenésű sör nagy és tartós habbal. Rendkívül gazdag ízvilága édes malátával indul, majd megjelennek finom savai, a háttérben friss eper és édes narancs ízjegyekkel. Lecsengésében az édeskés, gyümölcsös, savas ízek lassan tompulnak mindaddig, míg helyüket át nem veszi a finom keserűség. Közepesen testes, erősen szénsavas, alkoholja visszafogott. Különleges ízek csodálatosan lekerekített kombinációja.

Az Apátság

1064 -ben hat „megtért” katona alapította Affligem apátságát, akik korábban Leuven grófját szolgálták. 1085-ben elfogadták Szent Benedek szabályát, az „imádkozz és dolgozz”, és Fulgentiust, a verduni Saint-Vanne-apátság szerzetesét, Frasnes-lez-Gosselies-ből választották első apátnak.

Affligem meglehetősen gyorsan a Brabant Hercegség egyik legfontosabb apátságává fejlődött, ahogyan akkor a modern Belgium nagy részét nevezték.

Az évszázadok során az apátságnak sok viszontagságot kellett elszenvednie. A 14. században a Flandria gróf csapatai által okozott károkat az apátság teljes megsemmisítése követte 1580 -ban Orange Vilmos katonái által. Minden alkalommal újjáépítették  az apátságot és sörfőzdéjét.

Abban az időben a sörfőzde a Kamgracht és a halastavak közelében, a mainál alacsonyabb magasságban helyezkedett el.

Sok belga apátsághoz hasonlóan a francia forradalmi erők inváziója 1794 -ből jelentette - ideiglenes - végét ennek a vallási közösségnek.

Csak 1870 -ben tértek vissza szerzetesek az apátságba, és ismét mezőgazdasági tevékenységet kezdtek folytatni. Egy évtizeddel később egy neogótikus szárny került az apátsághoz, így új templomot emeltek. A sörfőzdét 1885-ben nyitották meg újra, majd az 1890-es évek közepén új tej- és sajtgazdaság nyitása következett.

A réz szerelvényeket és szerelvényeket az első világháború idején rekvirálták, de a sörgyárnak 1921-ben sikerült folytatnia tevékenységét. A tejgyár és a sörgyár végül 1940-ben bezárt, és soha nem nyitották meg újra.

Az Affligem apátsági söröket 1970 óta az opwijki De Smet sörfőzde gyártja, amely később Affligem Brouwerij -re változtatta nevét.

Ez a sörfőzde az 1935-ben bemutatott Op-Ale borostyán sörével látta el a helyi régiót. Az Affligem Blond, Dubbel és Tripel mellett vannak szezonális sörök, az Affligem Patersvat és a Cuvée. Mindezek a sörök újra erjednek a palackban.

Az Affligem Sörgyár évente mintegy 25 millió litert termel, ennek 80 százalékát exportra szánják. Bár a szerzetesek már nem vesznek részt a sörfőzésben, őrzik „receptjüket” és „márkájukat”. Az értékesítésből származó bevétel egy részét az apátság és jótékonysági munkái támogatására fordítják.

A SÖR

Az Affligem apátsági sörök receptje az eredeti Formula Antiqua Renovata, egészen a középkorig nyúlik vissza.

Az Affligem apátsági sörök a legmagasabb minőségű nyári árpa malátából és aroma komlóból készülnek. A házon belüli élesztő ennek a sörnek a „lelke”.

Az erjesztési folyamat észteri trópusi gyümölcsöket idéznek. Minden Affligem apátsági sör második 14 napos erjsztésére a palckban kerül sor, mely biztosítja, hogy a főzetek összetett, réteges sörökké érlelődjenek.

Az eredmény? Erős felsőerjesztésű sör, szőke vagy borostyán sárga színű, gyönyörű egyensúlyban a komló és a maláta között. Az Affligem Tripel mellett megtalálható kínálatunkban az Affligem dubbel is.

Összetevők

Víz, élesztő, nyári árpa maláta, színező maláta, Savinsjki Golding és Spalter Select aroma komló.

Szín és átlátszóság

Aranyszőke sör enyhe gyöngyözéssel és tömör, krémes habkoronával.

Felszolgálás

Az Affligem apátsági söröket szokás elegánsan két pohárban felszolgálni,  az egyikbe a sör nagy részét, a maradék k.b. 1-2 cm-nyit az üveg aljáról egy külön kis élesztős pohárban. Itt már a sörkedvelő dönti el kéri-e az "alját", melyet a vastag habra csorgatva szokták fogyasztani.

Karakter, ízek és aromák

Enyhe malátás illat, érett gyümölcs (banán) intenzív aromájával. A kezdeti íz enyhén édes, csonthéjas gyümölcsök (sárgabarack, őszibarack) és citrusfélék árnyalataival.

Ezt hangsúlyozza a palackos újraerjesztés, amely kellemesen frissítő keserűség felé fejlődik.

Gazdag rétegű sör, amely íze telt. Magas alkoholtartalma miatt tökéletesen kiegyensúlyozott. Hosszú, kissé keserű befejezéssel.

Gasztronómia

Kiváló kísérője libamájnak, nyúlnak… vagy, adjon hozzá egy kevés Affligem Tripelt egy rántásos alapú leveshez,  kiadós barna bab vagy lencse leveshez, ököruszály leveshez vagy egy rusztikus vadhúsleveshez, jól kiemeli az ízeket.

Jól passzol halak, rákok és kagylók kísérő mártásaihoz.

Teljes és lekerekített ízének köszönhetően Az Affligem Tripel tökéletes párosítás a marhahús vagy vad felhasználásával készült pörköltekhez, de a datolya, mazsola, aszalt szilva, füge vagy sárgabarack kompótokhoz is kitűnő.

Kapcsolódó termékek