Poteauflette


Hozzávalók:

- 4 nagy szem burgonya
- 2 fej hagyma
- 200g füstölt bacon
- Egy kevés kakukkfű ágacska
- 400g Chimay "Le Poteaupré" sajt, a kérgét távolítsd el (helyettesíthető bármilyen holland vagy magyar camembert típusú sajttal)
- 1 cl (2 teáskanál) Chimay Triple sör
- 2 cl (1 1/2 evőkanál) of 35% -os házi tejföl
Elkészítés:
Hámozzuk meg és mossuk meg a burgonyát és főzzük enyhén sós vízben.
Amikor megfőtt ( ne túl puhára ) vágjuk vékony csíkokra
Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk vékony karikákra, pároljuk kevés vajon üvegesre majd a felkockázott baconnel együtt közepes hőmérékleten pirítsuk barnára végül adjuk hozzá a kakukkfü ágacskát
Amíg a sütő bemelegszik a felszeletelt burgonyát kivajazott tűzálló tálba tesszük
Megszórjuk a sajttal és a pirított hagymás baconnel
Elkeverjük a Chimay Triple sört a tejföllel és meglocsoljuk vele a burgonyát
Előmelegített sütőben 20 percig sütjük kb. 200 C fokon

Tálalás:
Tálald friss bagettel és természetesen egy pohár Chimay Blanche Triple sörrel
http://www.venenum.hu/belga-vilagos-sorok/21-chimay-blanche-tripel-033l-belga-sor.html
A Chimay sört a Venenum Belga minőségi sörök boltjában beszerezheted.
Egészségedre
Forrás: Chimay.be

 

 

Gombás gyöngytyúk mentás borsó öntettel

 

Hozzávalók 4 személy részére:

- 2 db filézett gyöngytyúk
- 25 dkg vaj
- 50 dkg barna gomba
- 1 liter csirkehúsleves
- 1/2 liter Chimay ROUGE belga sör
- 2 dl tejszín
- 1 ág friss kakukkfű (ha nincs akkor ½ kávéskanál szárított kakukkfű is jó)
- 10 dkg vaj
- 20 dkg (fagyasztott) borsó
- 5 db mentalevél
- 2 dl tej

 

Elkészítés:

 

Forrósítsuk meg a vajat egy serpenyőben és a gyöngytyúkot süssük át majd szórjuk meg egy kis borssal és sóval azután tegyük félre, hagyjuk pihenni egy kicsit.

Ugyanebben a serpenyőben a maradék zsiradékon pirítsuk meg a gombát a kakukkfű társaságában míg zsírjára nem sül.

Öntsük fel a Chimay Rouge-al. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk borsozzuk.

A borsót a mentalevelekkel a tejben forraljuk fel, ügyelve nehogy kifusson. Ha felforrt, passzírozzuk át finom szűrőn, majd mixerrel krémesítsük, habosítsuk.

 

Tálalás:

 

A csíkokra vágott gyöngytyúkot locsoljuk meg a gombás szósszal és díszítsük a mentás borsó habbal.

 

Jó étvágyat!

 

Forrás: chimay.be


http://www.chimay.com/en/veloute-de-champignons-a-la-chimay-rouge-et-mousse-de-petits-pois-a-la-menthe.html?IDD=670&IDC=310

 

„Carbonnade a La Flamand” Belga sörös marhapörkölt

Carbonnade Beef and Beer Stew (photo)
Hűvös napokon amikor minden hideg és nyirkos, nincs jobb mint egy fazék jó belga marhapörkölt vagyis "Carbonnade a la Flamande" ami kiadós belga sörrel és hagymával készül. Az íze kicsit édes kicsit savanyú, édes a hagymától, savanyú a mustártól.

Általánosságnan elmondható, hogy bármilyen belga ale típusú sörrel elkészíthető, erre vonatkozólag nincs megkötés.

Én személy szerint félbarna, barna édeskés karakterű belga Ale sört javasolnék. (a ford.)
pl. Kasteel Brune, Westmalle Dubbel, Hoegaarden Verbodenfrucht

Kicsit lehet kalandozni, próbálkozni, a sokféle belga sör rengeteg variációt kínál.

„Carbonnade a La Flamand” Belga sörös marhapörkölt

Előkészítés: 15 perc

Főzési idő: 3 ½ óra

Hozzávalók:
1,3 kg marha nyak vagy tarja 2,5 cm-es darabokra vágva
Só és frissen őrölt fekete bors
4 evőkanál vaj
3 közepes vöröshagyma körülbelül 5-6mm vastag karikákra vágva
3 evőkanál finom liszt
3,3 dl csirke-vagy marhahúsleves
3,3 dl belga sör
4 szál friss kakukkfű
2 babérlevél
1 evőkanál egész szemes mustár
1 evőkanál barna cukor

Elkészítés

carbonnade-1.jpg carbonnade-2.jpg

1. Először a marhahúst töröljük szárazra papírtörlővel, majd szórjuk meg sóval és a borssal. Az edényben (lehetőleg vastag falú edényt, serpenyőt használjunk) 2 evőkanál vajat forrósítsunk meg, de ne füstöljön. A húst keverés nélkül, kb 3 perc alatt, mindkét oldalán pirítsuk barnára. A megpirított húst szedjük ki egy tálba.

carbonnade-flamande-3.jpg carbonnade-flamande-4.jpg

 

2. Tegyünk két evőkanál vajat az edénybe, csökkentsük a hőmérsékletet közepesre. Tegyük bele a hagymát szórjuk meg ½ teáskanál sóval és pároljuk kb. 15 percig. Ezután szórjuk rá a lisztet, keverjük össze és pirítsuk világosbarnára kb. 2 perc alatt.

Öntsük hozzá a húslevest, a serpenyő aljára sült részeket lazítsuk fel, azután adjuk hozzá a sört kakukkfüvet, babérlevelet, a félretett húst a közben összegyűlt pecsenyelével, sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Közepes lángon felforraljuk majd alacsony fokozaton puhára pároljuk kb. 2-3 óra alatt, amit villával ellenőrzünk. (Sütőben is párolhatjuk kb. 150 °C-on). Időnként óvatosan keverjük meg nehogy leragadjon. Kb. fél órával mielőtt elkészülne, tegyük hozzá a mustárt és a barna cukrot, fűszerezzük ízlés szerint.

 

3. Vegyük ki belőle a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sózzuk borsozzuk utána ha szükséges.

Tálalhatjuk főtt burgonyával, főtt tésztával vagy sült hasábburgonyával.
Fogyasszunk hozzá olyan sört amivel készítettük.

 

 

 

La Floreffe Triple

Floreffe Triple - Antunny

Hozzávalók négy személyre:

  • 500 gr friss tonhal halfilé
  • 1 fehér zeller szár
  • 2 gerezd frissen préselt fokhagyma
  • Fél piros paprika (vagy kiskanál őrölt)
  • 4 evőkanál hámozott paradicsomkocka
  • 2 teáskanál cajun fűszer
  • 4 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • 6 evőkanál halsürítmény
  • 6-8 evőkanál Floreffe Triple sör
  • Frissen őrölt bors és só ízlés szerint

Elkészítés:

Távolítsuk el a zeller szálas részét és vágjuk kockákra. Távolítsuk a pirospaprila magját és vágjuk kockákra. Vágjuk a tonhalfilét csíkokra, és szórjuk meg sóval. Melegítsünk olajat egy wokban, óvatosan kevergetve megsütjük filét majd távolítsa el a wokból. A visszamaradt olajban a zellert, paprikát és paradicsomot megpirítjuk. Adjuk hozzá a sört a halsürítményt és forraljuk kb. 3 percig. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a tonhalat és a forró mártást a tányérra és szórjuk meg Cajunnal. Tálaljuk francia kenyérrel vagy ciabattával és egy jó pohár hideg Floreffe Triple-el.

 

Cajun fűszerkeverék

2 teáskanál konyhasó
1 mokkáskanál chilipor
1 mokkáskanál kardamom
1 mokkáskanál édeskömény
1 teáskanál koriander
1 teáskanál kakukkfű
1/2 teáskanál oregánó
1 teáskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál hagyma granulátum
2 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál feketebors



Jó étvágyat kívánunk
Venenum Minőségi Belga sörök boltja!

A söröket beszerezheted: http://www.venenum.hu