Termékek listája márka szerint PIVOVAR VYŠKOV

Vyškovské Pivo története

A sörfőzésnek Vyškovban nagy hagyománya van, már a középkorra nyúlik vissza.

A Vyškovi sörgyárat hivatalosan 1680-ban alapította Olomouc Karel of Lichtenstein püspöke. Ő, majd halála után a püspökség vezette a sörgyárat 1680 – 1855 között.

1855 – 1945 között a sörgyárat különböző cégeknek adták bérbe. Ebben az időszakban a sörgyárat több alkalommal sújtotta tűzvész, de minden alkalommal helyreállították, újjáépítették.

1945-ben a sörgyár feletti rendelkezést átvették a nemzetközi közgazdasági szervek, majd ezt követően 1948-ban államosították.

2011 óta a Czech Beverage Industry Company a.s cég kezében van az üzemeltetés.

A sörgyárat a közelmúltban korszerűsítették. Az új és modern berendezésekkel biztosították a magas minőségű termékek előállítását, mellyel hazai és nemzetközi versenyeken több díjat is elnyertek.

Vyškovban valódi cseh sör készül!

A Cseh sör egyediségét különböző tényezők eredményezik. Egyrészt a felhasznált alapanyag, másrészt a főzési eljárás, valamint a sörfőzés fejlesztésére ráfordított idő. A Cseh sör gyártása figyelemreméltó, köszönhetően egy speciális gyártási eljárásnak, a dekokciós cefrézésnek, melynek alapja a sör cefrefőzési és kétlépcsős erjesztési folyamata.

A sört Vyškovban még mindig a hagyományos cseh főzési eljárással állítják elő.

A sört lassan, több részletben főzik. A különböző típusokhoz összesen négyféle malátát használnak. Az újrafőzésnél másfél óránként komlót adnak a készülő sörhöz.

A sörgyár éves kapacitása 25.000 hl. Kilencféle sört főznek, hét világosat és két barnát.

A teljes gyártási eljárás (az alaposan kiválogatott kizárólag cseh alapanyagok) lehetővé teszik egy egyedülálló termék létrejöttét, melyet világszerte elismernek.

Ezen megkülönböztető tulajdonságok miatt az Európai Parlamenti Tanács 2008 október 16-án bejegyzett egy védjegyet a Cseh sörökre: Protective Geographical Indication (PGI).Protective Geographical Indication (PGI)

Ezt a PGI védjegyet, csak azon sörök kaphatják meg, melyek a fent leírt gyártási eljárással kizárólag cseh alapanyagból készülnek.

2009 július 1-vel a vyškovi sörgyár is megkapta a jogot ezen védjegy használatára.